查看: 5839|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

電腦好似壞壞地

是咁的,我依家呢部電腦用左4年
1年左右大約有幾次既小毛病,多數都係成部電腦run慢左咁,但過左幾日之後都會自動好返
咁好啦,我就無去理啦,因為反正佢都會自己好,我仲理黎把鬼咩
不過第4年,姐係今年,就麻煩了
對上幾個月,大約4月啦,部電腦開始run慢左,果陣時我緊係以為佢都會自己好返,幾日後再開部機囉..
但幾日後開部機個情況都無咩改善,咁我咪比多幾日佢休息,調理返好個身子,再為我服務
點知如是者幾日後又幾日,幾日後又幾日,咁就拖到依家,依家唔係話用唔到既,不過有D唔方便囉..
例如:打機佢又LAGLAG下,唔關本身隻Game事..睇戲又LAGLAG下,1句對日重覆講2-3次,開機都要等8-9分鐘咁樣..
其實上面果D睇唔睇都得既,因為我依家主要想問下點解決部機run得慢既問題,正常返..
唔該晒咁多位
回復

可能係用耐左,隻HDD裝得野多,傳輸速度慢左,打機LAG就應該關顯卡事..
我要訓先0口0..夜晚暗雲大人會ON~
回復 支持 反對

打機LAG我諗都係本身部電腦事,因為未壞既時候都好順咁run
依家我應該點做好?我唔想換機呀..
回復 支持 反對

好難知咁係咩事
Btw
會唔會係中左毒?
回復 支持 反對

請詳細列明情況唔是好難幫你
回復 支持 反對

好難知咁係咩事
Btw
會唔會係中左毒?
〝小趙﹏* 發表於 19-9-2011 02:50

Scan 過 同 埋 過 濾 晒 D 毒 , 都 系 甘 ...
請詳細列明情況唔是好難幫你
ava007 發表於 19-9-2011 17:02

姐 系 點
回復 支持 反對

你可能係中左毒
ps:你去buy去個電腦啦
回復 支持 反對

0口0點解D人問完有冇詳細資料就冇左下半場既-"-
話說樓主試試用內顯睇下會唔會咁..如果內顯都咁就可以除去顯卡方面..
話說RAM,CPU也有機會..
PS.你有冇多/有FD多隻HDD可以借比你?你蚊走你現時果個裝另一個/人地果個落去睇睇吧
回復 支持 反對

0口0點解D人問完有冇詳細資料就冇左下半場既-"-
話說樓主試試用內顯睇下會唔會咁..如果內顯都咁就可以除去 ...
s15ooooo 發表於 24-9-2011 09:04

星龍兄 我想問一個問題    如果要加一個200gb HDD 要幾錢到???
回復 支持 反對

星龍兄 我想問一個問題    如果要加一個200gb HDD 要幾錢到???
kissopen222 發表於 24-9-2011 13:35

200gb....????
咁細真係唔多知啵-"-E+見唔少都係500GB..外置的話就有見到200GB...
而且HDD就算同容量但價錢都應該可以差好遠下..
要睇幾多RPM,綠,藍,黑版等等,綠版最平,裝WINDOWS唔推薦用佢
而黑色7200RPM的話我諗5~6舊吧0,0||
2千GB GREEN版 HDD=580的說..
回復 支持 反對